BİLSEM (BİLİM ve SANAT MERKEZİ) NEDİR?
Bilim ve Sanat Merkezi, okulöncesi, ilköğretim ve orta öğretim kurumlarına devam eden ve üstün veya özel yeteneği olduğu uzmanlar tarafından tanılanan öğrencilere, okullarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin bilincinde olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak için destek eğitimi vermek üzere açılmış olan bağımsız bir özel eğitim kurumudur. (Kaynak www.meb.gov.tr)
BİLSEM OKUL MUDUR?
-BİLSEM OKUL DEĞİLDİR.
OKUL’DA
* Ders vardır.
* Sınıf vardır.
* Sınıf düzeyi ve diploma vardır.
* Okullarda toplu öğretim yapılır.
BİLSEM’DE
* Zenginleştirilmiş etkinlik vardır.
* Atölye/Birimler vardır. Etkinlikler atölye/birimlerde gerçekleştirilir.
* Program düzeyi vardır. Bir programı başarı ile tamamlayan öğrenciye program bitirme sertifikası verilir.
* Bir özel eğitim kurumudur. Bireyselleştirilmiş eğitim planı uygulanır.
* Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir kamu kuruluşudur.
* Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) ücretsiz bir eğitim kurumudur.
* BİLSEM’e öğrenciler okul dışı zamanlarda ve kendilerine özel hazırlanan ders programına göre gelir.
* Öğrenciler BİLSEM’ler arası nakil yapabilir.
* Sınav uygulamaları yoktur, not verilmez.
* Proje tabanlı eğitim uygulanır. Yaparak ve yaşayarak öğrenme esastır.
* Eğitim faaliyetleri; alanında uzman öğretmenler tarafından, disiplinler arası yaklaşımla oluşturulmuş eğitim programları bünyesinde gerçekleştirilir.
* Devam zorunluluğu vardır.
* Kayıt hakkı kazanan öğrenci lise öğrenimini tamamlayıncaya kadar Bilim ve Sanat Merkezi’nin çalışmalarına katılabilir.
BİLSEM İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER
Bilim ve Sanat Merkezleri haftanın 7 günü hizmet verebilen kurumlardır. BİLSEM’de gerçekleştirilecek eğitim ve öğretim etkinlikleri öğrencinin örgün eğitim gördüğü saatler dışında hafta içi ve/veya hafta sonu olacak şekilde planlanır.
Bilim ve Sanat Merkezlerine devam eden öğrenciler hafta içi normal eğitimlerine devam eder. Okul dışındaki zamanlarında Bilim ve Sanat Merkezi’ndeki atölye ve çalışmalara katılır. Bu nedenle BİLSEM’lerde hafta içi günlerin ve normal çalışma saatlerinin yanı sıra hafta içi 17.00’den sonra ve hafta sonu günlerinde de eğitim-öğretim yapılmaktadır.
BİLSEM ‘de eğitim hakkı kazanan öğrenciler ortaöğretimlerini tamamlayana kadar (Liseden mezun oluncaya kadar.) BİLSEM ’den faydalanabilir
BİLSEMLERDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME NASIL YAPILIR?
Bilim ve Sanat Merkezlerinde öğrencilere, akademik başarıyı ölçmeye yönelik herhangi bir işlem uygulanmaz, sınav yapılmaz, ölçme ve değerlendirmelerde puan ya da not kullanılmaz. Uygulanan eğitim programlarının her aşamasında Gözlem Formları kullanılarak izleme ve değerlendirme yapılır ve programın sonunda programı tamamlayan öğrencilere “Program Tamamlama Belgesi” verilir.
BİLSEM’E DEVAM ZORUNLU MUDUR?
Her eğitim döneminde devamsızlık süresi eğitim süresinin %30’ unu geçemez. Mazeret göstermeksizin bu süreyi aşan veya programa katılmayan öğrencilerin kaydı silinir.
BİLSEM ÖĞRENCİ ALIM (TANILAMA) SÜRECİ NASIL İŞLER?
Bilim ve Sanat Merkezlerine alınacak üstün yetenekli öğrencileri belirlemek amacıyla her yıl Bakanlıkça belirlenen tanılama takvimi çerçevesinde yürütülür.
1- Aday Gösterme: Her okulda her sınıf düzeyinde her bir yetenek alanı için öğrenci sayısının en fazla %20’si aday gösterilmektedir.
Bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebilecektir.
Aday gösterme süreci sınıf öğretmeni tarafından önerilen öğrencilerin Okul Yönlendirme Komisyonu’na bildirilir. Okul Yönlendirme Komisyonu okulun aday göstereceği öğrencileri belirledikten sonra ilgili öğretmenlere tebliğ eder. Sınıf öğretmenlerinin Gözlem Formları’nı MEBBİS/e-Okul Yönetim Bilgi Sistemleri Modülüne işlemesi ile aday gösterme süreci tamamlanır.
2- Ön Değerlendirme Uygulaması: Ön değerlendirme uygulamaları genel zihinsel yetenek alanı için il tanılama sınav komisyonları tarafından belirlenen uygulama merkezlerinde, resim ve müzik yetenek alanları için ise öğrencilerin kayıtlı bulundukları okullarda yapılır.
Genel zihinsel yetenek alanı ön değerlendirme uygulamalarında öncelikle uygulamanın yapıldığı bölgedeki RAM’larda görev yapan uygulayıcılar görevlendirilir. Genel zihinsel yetenek alanı ön değerlendirme uygulamaları cumartesi/pazar günleri ve her gün için 5 (beş) oturum şeklinde yapılır.
3- Bireysel Değerlendirme: Ön değerlendirme uygulamaları tamamlandıktan sonra yetenek alanlarına göre Bakanlık tarafından belirlenecek puanı geçen öğrenciler yetenek alanlarına göre bireysel değerlendirmeye alınacaktır.
Genel zihinsel yetenek alanı değerlendirmeleri RAM’larda, resim ve müzik yetenek alanı değerlendirmeleri ise BİLSEM’lerde yapılacaktır. Bireysel değerlendirmelerde Bakanlıkça belirlenen zekâ ölçeği/ ölçekleri kullanılacaktır.
Resim alanında değerlendirmeler Bakanlıkça belirlenen ölçütler doğrultusunda yapılacaktır. Değerlendirmeler 2 (iki) oturumdan oluşacak ve her 1 (bir) oturum 40 (kırk) dakika sürecektir. Öğrenci randevuları takvimde öngörülen tarih aralığında Merkez Tanılama Sınav Komisyonunun belirleyeceği değerlendirme tarihleri için de oluşturulacaktır. Değerlendirmeye girecek adaylar için gerekli materyaller uygulama merkezlerinde hazır bulundurulacaktır.
Müzik alanında değerlendirmeler Bakanlıkça belirlenen ölçütler doğrultusunda yapılacaktır. Öğrencilerin randevuları; takvimde öngörülen tarih aralığında, resmî tatillerin dışında, randevu verilmeyen gün bırakılmaksızın oluşturulacaktır. Değerlendirmeler her gün için 4 (dört) oturum şeklinde gerçekleştirilecektir. Değerlendirmeye yönelik hazırlanan “Örnek Uygulama Videosu” http://orgm.meb.gov.tr web adresi üzerinden izlenebilir. İlgili videonun her oturum öncesinde öğrencilere uygulama merkezi müdürlüklerince izletilmesi zorunludur. Değerlendirmeye girecek adaylar için gerekli materyaller uygulama merkezlerinde hazır bulundurulacaktır.