LGS Nedir?
Liselere Geçiş Sistemi kısaltılmış haliyle LGS, 2017-2018 Eğitim Öğretim döneminde Milli Eğitim Bakanlığı’nın TEOG Sınavı yerine uygulamaya başladığı ortaöğretime geçiş sistemi için uygulanan sınavın adı. LGS mantık muhakeme yeteneğini ölçen, beceri temelli bir sınavdır. Sayısal ve sözel olmak üzere ayrı iki oturumla sınav gerçekleştirilir. Sınav da sorulacak sorular 8. sınıf konularından oluşur. Sınavda başarılı olan öğrenciler tercihleri doğrultusunda yerel yerleştirme ile Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu liselerine kayıt yaptırır. Sınavda başarılı olamayan öğrenciler ise merkezi yerleştirme ile ikamet adreslerine göre okulları tercih edebilirler.
LGS ayrı iki oturumdan oluşur: ilk oturum da öğrenciler sözel bölümden sınava girer. Sözel bölümde öğrencilere verilen süre 75 dakika, toplam soru sayısı ise 50 adettir. Soru başına 1.5 dakika çözüm süresi vardır. 20 Soru Türkçe dersinden, 10 soru İngilizce dersinden, 10 Soru İnkılap Tarihi dersinden, 10 soru da Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinden sorulacaktır. Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinden muaf olan öğrenciler bu branştan soru çözmeyecek; yine aynı süre içerisinde diğer branşlardan oluşan 40 sorunun tamamından sorumlu olacaklar.
Öğrenci ikinci oturumda ise sayısal bölümden sınava girer. LGS Sayısal Bölümde Fen Bilimleri dersinden 20 adet ve Matematik dersinden 20 adet soru sorulur. Her soru başına 2 dakika çözüm süresi vardır. Toplam Sınav Süresi 80 dakikadır.
LGS’de çoktan seçmeli soruların soruldu 4 şıktan oluşan ve 3 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü sınavdır.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu kılavuzda LGS Sınavı branş kat sayıları aşağıdaki gibidir:
– Türkçe 4 puan
– Fen Bilimleri 4 puan
– Matematik 4 puan,
– İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1 Puan
– Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1 Puan
– Yabancı Dil 1 Puan şeklinde belirlenmiştir.